Orange Lease

Belasting- en Fiscale Voordelen Financial Lease

financial lease voordelen

BElasting- en fiscale voordelen financial lease

Wist je dit?

Belasting- en Fiscale Voordelen Financial Lease

Financial Lease brengt heel veel voordelen met zich mee en het grootste voordeel is het feit dat je direct economisch eigenaar van de auto bent. Het is dan ook de enige leasevorm die je deze mogelijkheid en alle bijbehorende pluspunten biedt; in het geval van een Operational Lease of Shortlease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dit betekent dat je geen gebruik kunt maken van de fiscale voordelen die je wél bij Financial Lease hebt. Welke voordelen dat zijn?

 


 

1. De afschrijving van een lease auto
Bij Financial Lease ben je direct economisch eigenaar van de auto; in tegenstelling tot bijvoorbeeld Operational Lease of Shortlease, waar je slechts de “huurder” bent. Het feit dat je economisch eigenaar van de lease auto bent betekent dat je de aanschafprijs van de auto op je balans mag zetten. Gedurende de looptijd van het leasecontract loopt mag je deze kosten jaarlijks afschrijven. Deze afschrijvingskosten verlagen je totale winst en zorgen dus op hun beurt weer voor allerlei fiscale voordelen. Wat voor voordelen deze afschrijvingskosten bieden en hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier!

 

2. De investeringsaftrek
Als ondernemer kun je in veel gevallen gebruik maken van de investeringsaftrek: een bedrag dat je van de winst af kunt trekken wanneer je in bedrijfsmiddelen (zoals die nieuwe auto voor de zaak) hebt geïnvesteerd. De investeringsaftrek komt nog eens bovenop de mogelijkheid tot afschrijven en dat maakt het investeren in jouw onderneming een stuk aantrekkelijker. Of ook jij recht hebt op de investeringsaftrek, lees je hier.


3. De renteaftrek
Rente is fiscaal aftrekbaar wanneer er sprake is van een zakelijke lening. Gezien een Financial Lease overeenkomst zakelijk is, mag de betaalde rente van de winst afgetrokken worden. Nog meer fiscaal voordeel dus! Benieuwd hoeveel rente jij jaarlijks af zou mogen trekken? Lees hier meer!

 

4. De btw terugvorderen
In tegenstelling tot andere leasevormen geeft Financial Lease je de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vragen. Je kunt de btw in één keer terugvorderen en dat betekent dat je geen btw over je maandtermijn hoeft te betalen. Handig toch? Hoe dat precies werkt, lees je hier.

 

En alle andere kosten?
Wist je dat je met een zakelijke auto van nóg meer aftrekposten kan profiteren? Denk bijvoorbeeld aan onderhoud, brandstof en wasbeurten. Bekijk alle aftrekposten en maak de berekening.

 

 

Alle fiscale voordelen op een rijtje?

Bij Financial Lease kun je ook de nodige kosten van je winst aftrekken. Je bespaart dan als bedrijf inkomsten- of vennootschapsbelasting. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • de Renteaftrek Financial Lease,
 • Onderhoudskosten van de auto,
 • Afschrijving Financial Lease auto,
 • Brandstofkosten en Reparatiekosten.
   

Net als bij koop, kun je ook de jaarlijkse afschrijvingskosten van je winst aftrekken. Bij andere leasevormen mag dat niet. Maar er zijn nog meer kosten fiscaal aftrekbaar:

 • Investeringsaftrek
  De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel de KIA genoemd, is een aftrekpost die je via jouw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kunt claimen. Daar zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. De aftrekpost is maximaal 28% van het investeringbedrag. Je kunt de KIA wel toepassen bij Financial Lease, maar niet bij andere leasevormen.

 • Milieu-investeringsaftrek
  De milieu-investeringsaftrek, ook wel de MIA genoemd, is een aftrekpost die je aan kunt vragen voor, je raadt het al, een milieuvriendelijke investering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een elektrische bestelauto. De MIA bedraagt maximaal 45% van het investeringsbedrag. De MIA kun je zowel claimen bij Financial Lease als bij Operational Lease. Het verschil tussen beide leasevormen is dat je bij Financial Lease zelf de MIA aan kunt vragen, terwijl het bij Operational Lease de leasemaatschappij is die recht heeft op dat voordeel. Omdat je maar een bepaald bedrag per jaar aan MIA kunt claimen, bestaat de kans dat de operationele leasemaatschappij boven dit maximum uitkomt en het voordeel dus niet aan jou door kan berekenen.

   

   

Verder adviseren wij jou ten alle tijde om te informeren bij een gespecialiseerd consulent of de bij belastingdienst. Wij als tussenpersoon doen ons uiterste best om jou natuurlijk goede informatie te schaffen, maar zijn altijd van mening dat professionelen die gespecialiseerd zijn in een bepaalde branche je beter kunnen informeren. 


Meer weten of contact?

Wil je meer weten over de fiscale voordelen van het leasen van een (bedrijfs)auto? Neem dan vrijblijvend contact op met onze Lease Adviseurs via 085- 48 48 150.

× WhatsApp ons!