Orange Lease

Veelgestelde vragen

financial lease veelgestelde vragen

De meest veelgestelde vragen

Informeer je rijk

WAT IS FINANCIAL LEASE?

Kies je voor financial lease, dan heb je een leasevorm waarbij je als gebruiker (lessee) het economische belang bij de auto hebt. Het leasecontract heeft dan veel weg van een financieringsovereenkomst. Dat kan fiscaal voordelig zijn: je kunt op de auto afschrijven en je kunt mogelijk investeringsaftrek (op een bestelauto) claimen. Het restwaarderisico ligt in principe bij de lease. Overigens houdt financial lease niet per definitie in dat de kosten van het onderhoud niet in de leasetermijn zijn meegenomen. Is het onderhoud wel bij de leasetermijn inbegrepen, dan is er sprake van zogenaamde ‘financial service leasing’. Ook kan er sprake zijn van een afzonderlijk servicecontract voor reparaties, onderhoud en banden. In de praktijk komen soms tussenvormen voor. Deze contracten moeten fiscaal altijd herleid worden tot Ă³f een operational lease Ă³f een financial lease. Dat gebeurt door vast te stellen wie het economisch belang / het restwaarderisico bij de auto heeft.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VAN FINANCIAL LEASE?

Bij financial lease hoef je niet aan veel voorwaarden te voldoen. Het belangrijkste is dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en dat je beschikt over een KvK-nummer. Daarnaast hanteren wij zeer soepele voorwaarden, zo kun je ook bij ons leasen als startende ondernemer, zonder dat je jaarcijfers moet laten zien. Een andere voorwaarde is dat jouw financiële situatie het wel toelaat. Je aanvraag wordt getoetst door verschillende banken die allemaal anders kijken naar jouw financiële situatie. Er wordt o.a. gekeken naar je BKR-registratie. Bij een eenmanszaak moet het bedrijf op naam staan van de eigenaar. Bij een B.V. wordt er gekeken naar de rechtspersoon. Uiteraard kijken wij naar de financiële mogelijkheden en ontvang je geheel vrijblijvend een passende offerte.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN FINANCIAL LEASE?

Bij financial lease financier je alleen de investeringswaarde van je auto. Daardoor blijft er werkkapitaal over waarmee je kunt blijven ondernemen. De auto of bedrijfswagen dienen als onderpand voor de financiering. Je behoudt je liquiditeit om te blijven ondernemen. Daarnaast heb je recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs en profiteer je van diverse fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek. Voor een vast maandbedrag ben jij economisch eigenaar van de auto.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN BTW EN MARGE AUTO?

Wanneer je zakelijk een auto gaat leasen is het verstandig om te kiezen voor een btw auto. Wanneer een auto op naam heeft gestaan van een particulier is het een marge auto. De particulier heeft daarbij de btw voldaan en kan deze niet terug vragen aan de Belastingdienst. Je kunt als ondernemer een marge auto kopen, maar je kunt dan geen btw terugvragen aan de Belastingdienst. Wanneer je de auto verkoopt moet je echter wel de btw in rekening brengen aan de koper, vervolgens moet je deze btw weer afdragen aan de Belastingdienst. Je maakt in principe extra kosten. Wanneer je voor een marge auto kiest, dan kies je ervoor om de auto als ondernemer niet zakelijk te rijden. De auto behoort dan tot je privévermogen. Het verschil met een btw auto is dat er nog geen btw is betaald. Jij moet de btw betalen en kunt deze deze dan vervolgens terugvragen aan de Belastingdienst. Je krijgt dan het volledige btw bedrag retour. Je maandelijkse leasebedrag is vrij van btw.

IS FINANCIAL LEASE OOK VOOR STARTERTENDE ONDERNEMERS?

Jazeker! Wij begrijpen dat jij als startende ondernemer vaak niet direct de financiële middelen hebt voor de aanschaf van een bedrijfsauto. Bij ons kun je als startende ondernemer ook zonder jaarcijfers te laten zien een auto zakelijk leasen. Wij zien namelijk voldoende andere mogelijkheden om je kredietwaardigheid te toetsen. Bij financial lease voor startende ondernemers wordt er gekeken naar de bijdrage van de auto aan je omzet. Daarnaast wordt er gekeken naar wat er bekend is over je betaalgedrag. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van de financiering en de dekking van het onderpand. Voor veel ondernemers is het bijvoorbeeld het meest voordeligst om te kiezen voor occasion lease. Dat betekent dat je een gebruikte auto aanschaft met (veel) gereden kilometers. Als je kiest voor occasion lease bij ons dan kun je een jonge occasion leasen. Alle auto’s die wij op voorraad hebben zijn maximaal 7 jaar en hebben minder gereden dan 200.000 kilometer.

KAN IK BIJ AANGAAN FINANCIAL LEASE OOK MIJN HUIDIGE AUTO INRUILEN?

Ja, dat kan en dat is ook nog eens een verstandige keuze! Als je een eigen auto wilt inruilen verlaag je het te financieren bedrag waardoor je op een lager maandtermijn uitkomt. Je kunt er ook voor kiezen om de inruilwaarde uit te laten betalen naar je privé rekening of de inruilwaarde gebruiken om een aanbetaling voor je nieuwe auto te doen. Wanneer je voor een aanbetaling kiest, breng je privé vermogen in bij je onderneming. Het grote voordeel van de inruilwaarde gebruiken als aanbetaling is dat het gefinancierde vermogen van je nieuwe leaseauto aanzienlijk omlaag gaat. Je maandlasten worden hierdoor lager en ook de totale kredietvergoeding daalt aanzienlijk.

IS EERDER OF EXTRA AFLOSSEN MOGELIJK?

Ja, dat kan zeker! Je kunt kiezen voor versneld aflossen of om het leaseovereenkomst af te kopen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je leasecontract wil beëindigen. Welke reden jij ook hebt, wij willen je graag tegemoet komen. Je kan je financial leasecontract afkopen door de opstaande termijnen in totaal te voldoen. Vergeet niet dat als je een slottermijn hebt ingesteld, je deze eventuele slotsom ook nog dient te betalen.

WELK INFORMATIE IS ER NODIG VOOR EEN AANVRAAG?

Wanneer je een vrijblijvende aanvraag bij ons indient heeft de financier voor het beoordelen van de aanvraag je persoonsgegevens, KVK-nummer, details van de auto en gewenste samenstelling van de financiering nodig. Het is dus niet per definitie nodig om jaarcijfers o.i.d. aan te leveren. Wanneer de financier hier wél om vraagt zullen we je hierover informeren. Wanneer je de financial lease wenst af te sluiten heeft de financier additionele gegevens nodig om de leaseovereenkomst op te kunnen maken. Dit zijn: Kopie zakelijke bankpas (met rekeningnummer waarvan afschrijving mag plaatsvinden) Kopie ID-bewijs Kopie definitieve factuur van de aankoop

IS EEN AANBETALING VEREIST?

Dit is afhankelijk van de auto. In principe ben je altijd verplicht om zelf de BTW aan te betalen, omdat je deze met drie maanden weer terug kan vragen bij de belastingdienst. Het is echter ook mogelijk dat er geen BTW meer zit in de auto die je gaat kopen. Dit is het geval bij auto’s met een ‘marge-regeling’. Dit zijn auto’s waar bijvoorbeeld de BTW al eens is betaalt door een particulier. In dit geval zit er geen BTW meer in de auto waardoor je deze ook niet hoeft aan te betalen. Bij auto’s staat in principe altijd aangegeven of het gaat om een BTW-regeling of Marge-regeling. Houdt er wel rekening mee dat ook bij auto’s met een marge-regeling de financier alsnog kan vragen om een stukje aanbetaling. Doe gerust een vrijblijvende aanvraag en wanneer de financier toch vraagt om een stukje aanbetaling zullen we je hierover informeren.

KAN DE MAANDTERMIJN EN RENTEPERCENTAGE VERANDEREN BIJ EXTRA AFLOSSEN?

Nee, het maandtermijn blijft gedurende de gehele looptijd ongewijzigd. Ook wanneer je vroegtijdig een gedeelte van de financiering aflost blijft de maandtermijn hetzelfde. In dat geval zal de financiering eerder zijn afgelopen. Ook het rentepercentage blijft gedurende de gehele looptijd hetzelfde. Ook wanneer je een deel van de financiering vroegtijdig aflost.

WIE IS DE EIGENAAR VAN HET GELEASE OBJECT?

Met Financial Lease ben je direct economisch eigenaar van de auto. Je mag de auto op de balans zetten van de onderneming waardoor je profiteert van diverse fiscale voordelen. Vergelijkbaar met de hypotheek op je huis blijft de auto wel onderpand van de financier tot de auto volledig is afgelost. Na betaling van de laatste maandtermijn ben je volledig (economisch Ă©n juridisch) eigenaar van de auto.

ZIJN ER OOK ANDERE KOSTEN DAN ALLEEN HET MAANDTERMIJN?

Ja. Met Financial Lease, in tegenstelling tot operational lease, koop je de auto waardoor het maandtermijn enkel gebruikt wordt om de auto af te lossen. Kosten voor de verzekering, wegenbelasting en onderhoud moeten dus nog opgeteld worden om tot het totale kostenplaatje te komen. Daarnaast ben jij vrij om het object te verzekeren waar je wilt.

WAT IS EEN SLOTTERMIJN?

De slottermijn is het bedrag dat aan het einde van de financiering nog openstaat. Dit bedrag wordt dus niet maandelijks afgelost maar wordt samen met de laatste maandtermijn in Ă©Ă©n keer betaald. De maximale slottermijn moet aan het einde van de looptijd in verhouding staan met de inruilwaarde van de auto, zodat de slottermijn eventueel voldaan kan worden door de auto te verkopen. Heb je vragen over de slottermijn, vraag het gerust aan onze lease-adviseurs.

WAT IS DE LOOPTIJD VAN EEN FINANCIAL LEASE OVEREENKOMST?

De looptijd is de lengte van de leaseovereenkomst, meestal uitgedrukt in maanden. De maximale looptijd is afhankelijk van het bouwjaar van de auto. De auto mag na afloop van de financiering maximaal 11-12 jaar oud zijn (afhankelijk van de financier). Een financial lease overeenkomst is minimaal 12 maanden en maximaal 72 maanden.

WAT GEBEURT ER MET HET LEASEOBJECT ALS DE FINANCIAL LEASE OVEREENKOMST IS AFGELOPEN?

Het contract is afgelopen wanneer de laatste maandtermijn is voldaan, samen met de eventuele slottermijn. De auto is dan volledig afgelost en 100% jouw eigendom. Op dit moment zal de financier het verstrekkingsvoorbehoud van de auto halen en jou de vrijwaringscodes toesturen zodat jij de auto kan verkopen mocht dit de wens zijn.

WAT GEBEURT ER MET HET LEASEOBJECT ALS ER TUSSENTIJDS WORDT GESTOPT MET ONDERNEMEN?

Wanneer de onderneming ophoudt met bestaan moet de Financial Lease worden ingelost bij de financier. De Financial Lease kan dus niet doorlopen op een privĂ© persoon. Het is mogelijk om de auto te verkopen en de inruilwaarde te gebruiken voor de inlossing. Wanneer je ervoor kiest om de auto te houden zal je uit eigen middelen de financiering moeten inlossen. Is een ander bedrijf geĂ¯nteresseerd in het financieren van de auto dan moet de financier hiervoor een goedkeuring geven. Vragen? Neem gerust contact met ons op.

KAN ER TUSSENDOOR VAN LEASEOBJECT GEWISSELD WORDEN GEDURENDE LEASEOVEREENKOMST?

Ja dat kan in de meeste gevallen wel. Het komt vaak voor dat de ondernemer in een jaar enorm is gegroeid en een groter auto nodig heeft of ontevreden is over de auto. Afhankelijk van de voorwaarden van de leasemaatschappij is omruil en/of inruil van huidige leaseobject mogelijk tegen een nieuw leaseovereenkomst. Hoe dat werkt exact, kan je beter overleggen met een van onze leaseadviseurs.

× WhatsApp ons!