Orange Lease

Voordelen & Weetjes

BIJTELLING MET FINANCIAL LEASE

Jij komt er ook wel bovenop.

De voordelen & weetjes van Financial Lease.
Als startende ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Dit kan in je eigen auto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Welke vorm fiscaal het gunstigst is? Dat hangt van veel factoren af, waaronder de bijtelling. Lees hieronder de weetjes over zakelijk rijden.

 

Wanneer rijd je zakelijk?
Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto. Stel dat je een auto op je eigen naam hebt staan, maar minder dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt. Dan beschouwt de Belastingdienst deze bolide voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto. Je kunt in dit geval dus niet kiezen, de Belastingdienst gaat er vanuit dat je de auto voornamelijk voor je bedrijf gebruikt.

 

Autokosten fiscaal aftrekken
In dit geval ben je als zzp’er gedwongen om de auto op naam van de zaak te zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Hieronder vallen onder meer de financiering van de auto en afschrijvingen. Ook kun je de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting. Voorwaarde is wel dat je voor je eigen onderneming btw rekent. Omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, word je niet voor bijtelling aangeslagen. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan betaal je voor een zakelijke auto bijtelling, die bij de winst van jouw bedrijf wordt opgeteld.

 

Voor alle auto’s die niet elektrisch/zero emissions zijn of op waterstof rijden, geldt 22% bijtelling.


Voor 2019 is het heel simpel. Rijd je volledig elektrisch/zero emissions? Dan betaal je 4% bijtelling tot een budgetplafond van € 50.000. Is je auto duurder? Dan betaal je over die meerprijs dan 22% bijtelling. Dit wordt ook wel de Tesla-taks genoemd, gezien de prijsklasse van deze wagens. De enige uitzondering is de waterstofauto, daarbij betaal je altijd 4%.

 

Hoe bereken ik de bijtelling?
De bijtelling voor jouw leaseauto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde. Wanneer je een werknemer bent, geldt er eventueel nog een eigen bijdrage.

Voorbeeld: Je rijdt een auto met een cataloguswaarde van € 24.000,-. De bijtelling is 22% van € 24.000,- = € 5.280,-. Per maand is dat € 5.280,- : 12 = € 440,-.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 38,10% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 38,10% van € 5.280,- dus € 2.011,68 netto per jaar.

 

Bijhouden rittenadministratie
Een rittenregistratie is niet altijd verplicht. Je hebt het alleen nodig als je wilt aantonen dat je minder dan 500 privé-kilometers hebt gereden of een kilometervergoeding wilt voor je zakelijk gebruikte privéauto. Als je dit wilt, dan moet je iedere gereden kilometer – zakelijk en privé – kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Of er nu sprake is van bijtelling of niet. Je dient altijd bewijs voor de gereden kilometers te leveren door middel van een correcte rittenregistratie.

Het bijhouden van een rittenadministratie kun je handmatig in Excel bijhouden. Er zijn tegenwoordig ook diverse apps, al dan niet tegen betaling, te downloaden. Als je besluit dit niet te doen, dan betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor het privégebruik. Dit percentage is vastgesteld op 1,5% of 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. 1,5% geldt alleen als bij de aanschaf geen btw afgetrokken is en voor auto’s die in 2012 of eerder in gebruik zijn genomen. Een rittenregistratie is in de meeste gevallen de verstandigste oplossing. Niet alleen om misverstanden met de Belastingdienst te voorkomen, maar ook om zelf je zakelijke kilometers in kaart te brengen. Vermeld in de rittenregistratie in elk geval.

 

Zakelijk rijden in een privéauto
Startende ondernemers die blijven rijden in de auto die ze al hadden, mogen € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten die ze met een privéauto maken. Deze zelfde regel geldt ook als je een auto huurt. Omdat de auto een privé-aankoop is, mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Het is wel toegestaan de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt. Hierbij ga je uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. Voor deze scheiding dien je een kilometerregistratie bij te houden.

 

Btw die je betaalt over brandstof voor zakelijke ritten kun je terugvragen. Maar: alleen als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas op naam van je bedrijf.


Privéauto overschrijven naar een zakelijke auto
Een startende ondernemer is vaak al in het bezit van een privéauto. Je kunt deze auto ook overschrijven naar jouw onderneming, waardoor de waarde op de balans verschijnt.

 

Privégebruik
Houd wel rekening met privégebruik van de auto. Omdat het voertuig nu op naam van de zaak staat, trek je eerst de gemaakte kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt. Als je meer dan 500 privé-kilometers rijdt met deze wagen, ziet de Belastingdienst dit als voordeel en word je aangeslagen voor bijtelling.

 

Nu de boekhouding
Dit bedrag zet je in de boekhouding en tel je op bij het bedrijfsresultaat. De btw die je bij de aanschaf van de auto betaalde, kun je niet meer verrekenen. De auto was immers al gekocht voordat de onderneming bestond. De btw op de kosten die je maakt tijdens het zakelijke gebruik kun je uiteraard wel aftrekken. Ook hierbij ga je uit van de verhouding tussen de op jaarbasis zakelijk en privé verreden kilometers.

 

Zakelijke auto kopen
Als je voor jouw onderneming een auto koopt, dan telt de Belastingdienst dit bij het vermogen van de onderneming op. De auto komt voor het aankoopbedrag op de balans te staan. Alle kosten voor de auto kun je van de winst aftrekken.

 

 

Ook hier geldt: als je meer dan 500 privé-kilometers rijdt met de auto, krijg je te maken met de bijtelling financial lease.

 

De btw die je betaalt bij de aanschaf, kun je als voorbelasting aftrekken van de omzetbelasting. Houd ook hier rekening met privégebruik van de auto. Je trekt eerst de btw en kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt. Ook hier dien je een kilometerregistratie bij te houden. Als je besluit dit niet te doen, betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor privégebruik: 1,5% of 2,7%.

 

Zakelijke auto leasen
Een leaseauto hoort niet tot het vermogen van jouw onderneming, de leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s. De leaseauto staat hierdoor niet bij jou op de balans. Jij betaalt wel maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. De regels zijn verder hetzelfde als voor een auto die je koopt; je mag de gemaakte kosten aftrekken van de opbrengsten. Ook hier geldt: als je de leaseauto privé gebruikt, moet je het privégebruik verrekenen met de autokosten door middel van bijtelling.

 

Heb je nog vragen of is het bovenstaande uitleg toch niet helemaal duidelijk geweest? Vraag je boekhouder over bijtelling financial lease of raadpleeg Belastingdienst.

 

DBijtelling met financial lease. Logisch toch?

× WhatsApp ons!