Orange Lease

Zakelijk privé rijden zonder bijtelling

ZAKELIJK PRIVÉ RIJDEN ZONDER BIJTELLING

De keuze is natuurlijk aan jou.

Lease-auto van de zaak

Een auto van de zaak is een auto die door jou als werkgever aan je werknemer(s) ter beschikking stelt. Dit kan een auto zijn die eigendom van jou is (een privé auto) of een lease-auto die je middels financial lease hebt afgenomen. De lease-auto die je afneemt middels financial lease is direct een lease-auto in jouw eigendom. Het financial lease contract komt op naam van je eenmanszaak, B.V. of VOF te staan. Je bent gedurende looptijd van je financial lease contract maandelijks betaalverplichting aan de financieringsmaatschappij die jou de financial lease, de lening voor je lease-auto heeft verstrekt. De juridische eigendomsrecht blijft gedurende looptijd dus bij de financieringsmaatschappij, maar de economische eigendomsrecht is geheel van jou.

Keuzemogelijkheid: privé- of ondernemingsvermogen?
Het gevolg van deze systematiek is dat, anders dan bij werknemers, de bijtelling nooit hoger kan zijn dan het bedrag van de werkelijk gemaakte autokosten. Als de auto privévermogen is, kan je per zakelijke kilometer 19 eurocent aftrekken, ongeacht wat de werkelijke kosten zijn. Voor de BTW heb je de keuze de auto tot je privévermogen of tot je ondernemingsvermogen te rekenen. In het eerste geval kan je de BTW op de aanschaf niet, maar die in verband met het gebruik en het onderhoud wél in aftrek brengen. Bij deze keuze voor ondernemingsvermogen is alle BTW aftrekbaar. Je moet de aftrek bij de laatste aangifte van het jaar echter corrigeren voor het privégebruik. Deze correctie moet je baseren op de verhouding van zakelijke kilometers en privékilometers. Als dit niet uit de administratie is af te leiden, kan worden uitgegaan van een correctie van 2,7% van de in 1.1.3 catalogusprijs (incl. BTW en BPM) als de auto tot het BTW ondernemingsvermogen behoort en van 1,5% als de auto tot het BTW-privévermogen behoort.


De keuze om de auto voor de omzetbelasting tot het privé- of ondernemingsvermogen te rekenen, moet je expliciet kenbaar maken in het tijdvak van aanschaf van de auto. Die keuze moet worden vastgelegd in de administratie. De keuze voor de inkomstenbelasting kan een andere zijn dan de keuze voor de omzetbelasting. Deze keuzemogelijkheid op grond waarvan de auto die privé door jou wordt aangeschaft (waaronder ook begrepen financial lease), voor de BTW tóch in aanmerking kan komen voor BTW-aftrek geldt niet voor directeuren-aandeelhouders van N.V.’s of B.V.’s en geldt evenmin bij operationeel lease. Voor de BTW is er dan immers sprake van dienstverlening in plaats van levering van de auto. Voor werkgevers in de autobranche kan het moeilijk zijn om de bijtelling vast te stellen als werknemers wisselend gebruik maken van auto’s van de zaak. De Belastingdienst heeft hiervoor een tweetal handreikingen geschreven. Deze handreikingen zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. Of download het hier. Wat de regels zijn betreffende bijtelling percentage anno 2020? Bereken je bijtelling met deze handige tool!


Financial lease aanvragen
Ben jij een eenmanszaak, VOF of ZZP’er en ben je net begonnen of besta je al langer als onderneming? Dan kan het zo zijn dat alle informatie een beetje op je af komt. Orange Lease adviseert jou graag in het soort object die je kunt leasen, tegen elk verkoopprijs en de bijtelling categorie. Tevens is er een ruime keuze aan gebruikte/nieuwe personenauto’s en bedrijfswagens in het actuele voorraad. Heb je niet kunnen vinden wat je zocht? Je bent vrij om een kijkje te nemen bij je eigen, bekende autobedrijf of bij een derde pagina waar auto’s regelmatig te koop worden aangeboden. Neem contact met Orange Lease en profiteer snel van de voordelen van financial lease.

Dien nu jouw financial lease aanvraag in

× WhatsApp ons!